- Klip IT et al Am Heart J. 2013 Apr;165(4):575–582.e3
- Fishbane S et al Clin J Am Soc Nephrol 2009 Jan:4(1):57–61
- Klip IT Eur J Heart Fail 2014 doi:10.1002/ejhf.84
- Einhorn LM et al Arch Intern Med. 2009;169(12):1156–1162
- Ponikowski et al Eur Heart J 2016 (37, 2129–2200
- -Agarwal R., et al. Lancet 2019;394:1540 -50.
CARDIO-RENAL
FOLOSIM EXPERTIZA NOASTRĂ DIN NEFROLOGIE ÎN DOMENIUL CARDIO-RENAL
Inima și rinichii sunt organe importante între care există o conexiune clară. Termenul cardio-renal este utilizat pentru a descrie o boală care afectează inima și rinichii, în care un organ poate induce disfuncția celuilalt.
Prin urmare, abordarea unei astfel de afecțiuni ar trebui să fie multidisciplinară, vizând sensibilizarea cardiologilor, nefrologilor și medicilor de medicină internă, în vederea unui tratament și a unui beneficiu optim pentru pacient. Dintre comorbiditățile legate de această afecțiune, deficitul de fier și hiperkaliemia sunt cele asupra cărora Vifor Pharma se concentrează în cadrul ariei terapeutice cardio-renale.
PUNEM ACCENT PE TERAPIILE CARDIO-RENALE
CSL Vifor își propune să devină un furnizor important de terapii în cardio-nefrologie inovatoare, inițial prin Ferinject®/Injectafer® și Veltassa®, care este primul medicament eficient și bine tolerat6 utilizat de cardiologi și nefrologi în managementul pe termen lung al hiperkaliemiei la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică și boală cronică de rinichi.
DEFICITUL DE FIER
În tulburările cardio-renale, deficitul de fier este o comorbiditate foarte frecventă, cu o prevalență de aproximativ 50% la pacienții cu insuficiență cardiacă1 și de până la 70% la pacienții cu boală cronică de rinichi.2. Prezența deficitului de fier este asociată cu un risc crescut de morbiditate și mortalitate la pacienții cu insuficiență cardiacă3.
HIPERKALIEMIA
Hiperkaliemia este definită ca un nivel anormal de ridicat al potasiului în sânge, o afecțiune gravă la pacienții cu afecțiuni cardio-renale, care poate fi responsabilă de aritmii cardiace care duc la stop cardiac și deces, cu o rată de mortalitate de până la 30%. Hiperkaliemia severă este un factor predictiv independent al mortalității și spitalizărilor.
Hiperkaliemia recurentă apare frecvent la pacienții cu afecțiuni renale cronice care suferă de hipertensiune sau diabet, cu sau fără insuficiență cardiacă4. Este adesea declanșată de tratamentul cu inhibitori ai sistemului renină-angiotensină-aldosteron (SRAA), terapia de bază pentru o serie de afecțiuni la pacienții cu boli cardio-renale5 , cum ar fi hipertensiunea arterială sau insuficiența cardiacă. În consecință, tratamentul cu inhibitori SRAA este adesea diminuat sau întrerupt, compromițând beneficiul său de protecție cardio-renală. Un obiectiv cheie al tratamentului cu Veltassa® este de a permite pacienților să rămână sub tratament cu inhibitori SRAA prin gestionarea hiperkaliemiei cronice.