Rezultate îmbunătățite și costuri reduse asociate cu un program de gestionare a sângelui pacienților la nivelul întregului sistem de sănătate: un studiu observațional retrospectiv în patru mari spitale de îngrijire terțiară pentru adulți. Transfuzia, 57(6):1347-1358
DEFICITUL DE FIER
SPECIALIZARE ÎN TRATAMENTUL DEFICITULUI DE FIER
CSL Vifor a fost un pionier în dezvoltarea de produse pe bază de fier și s-a impus ca o companie specializată în tratamentul deficitului de fier.
Poziția noastră se bazează pe expertiza științifică, de reglementare și comercială, ceea ce a dus la crearea unor mărci de încredere la nivel mondial, inclusiv Venofer, Ferrum Hausmann și Maltofer, precum și motorul nostru strategic de creștere Ferinject® / Injectafer®. Cu expertiza noastră în materie de deficit de fier și anemie feriprivă în insuficiența cardiacă, boala cronică de rinichi, gastroenterologie sau boala inflamatorie intestinală, în gestionarea sângelui pacienților și sănătatea femeii, ajutăm pacienții afectați de aceste boli să ducă o viață mai bună și mai sănătoasă. Deficitul de fier este o afecțiune foarte frecventă, prezentă la până la o treime din populația globală.
DE CE ESTE FIERUL IMPORTANT PENTRU ORGANISM?
Fierul este implicat într-o mare varietate de procese metabolice, inclusiv în transportul oxigenului, sinteza ADN-ului și producerea de energie.
În corpul uman, este necesar pentru buna funcționare a multor sisteme, precum inima, mușchii și celulele roșii din sânge. De asemenea, joacă un rol vital în cadrul sistemului imunitar, în dezvoltarea creierului și în ceea ce privește funcția cognitivă.
Fierul este un mineral fundamental necesar pentru producerea hemoglobinei, o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul în organism. Deficitul de fier indică o afecțiune în care nivelurile de fier sunt sub pragul minim. Dacă nivelurile de fier scad prea mult și deficitul de fier
nu este tratat, organismul este incapabil să producă o cantitate adecvată de hemoglobină și de globule roșii sănătoase, o afecțiune numită anemie feriprivă, care duce la simptome neplăcute care afectează calitatea vieții.
CINE ESTE AFECTAT DE DEFICITUL DE FIER?
Deficitul de fier, cu sau fără anemie, afectează persoanele care suferă de boli cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă cronică, boala cronică de rinichi sau boala inflamatorie intestinală, precum și femeile însărcinate și cele aflate în perioada de premenopauză și chiar copiii. Afectează, de asemenea, pacienții supuși unor tratamente chirurgicale sau medicale.
CARE SUNT CONSECINȚELE DEFICITULUI DE FIER?
Deficitul de fier poate evolua cu simptome agravante, precum oboseala, lipsa de energie și scăderea activității fizice.
În ciuda frecvenței sale crescute și a consecințelor sale potențial grave pentru mulți pacienți, deficitul de fier rămâne o afecțiune sub-diagnosticată și insuficient tratată. Nivelurile de fier sunt evaluate în mod obișnuit printr-un test de sânge care indică nivelul parametrilor fierului, precum fierul seric, saturația transferinei și feritina serică (o proteină care ajută la stocarea fierului în organism). Profesioniștii din domeniul sănătății pot diagnostica deficitul de fier pe baza interpretării acestor parametri.
NOILE GHIDURI ALE OMS PRIVIND DIAGNOSTICAREA DEFICITULUI DE FIER
OMS a publicat noul Ghid pentru a ajuta la depistarea deficitului și a supraîncărcării cu fier. Acest Ghid oferă recomandări globale, bazate pe dovezi, privind utilizarea parametrilor de evaluare a statusului fierului și utilizarea concentrațiilor de feritină, un indicator pentru fierul din depozite.
Descărcați PDF-ul pentru a afla mai multe.
INSUFICIENȚA CARDIACĂ CRONICĂ
Ce este insuficiența cardiacă cronică?
Insuficiența cardiacă cronică este o afecțiune gravă, care pune viața în pericol, în care inima este afectată sau slăbită și nu poate pompa suficient sânge în organism și, ca urmare, este posibil ca țesuturile și organele să nu primească tot oxigenul și nutrienții de care au nevoie.
Care sunt riscurile asociate cu deficitul de fier?
Fierul joacă un rol major la nivelul mușchilor cardiaci și scheletici, fiind o componentă esențială a procesului de producere a energiei și a multor alte procese celulare. Deficitul de fier la pacienții cu insuficiență cardiacă este asociat cu oboseală cronică, dispnee și capacitate de efort scăzută, calitate redusă a vieții, rată crescută de spitalizare pentru insuficiență cardiacă și mortalitate crescută.
BOALA CRONICĂ DE RINICHI
Ce este boala cronică de rinichi?
Prevalența bolii cronice de rinichi (BCR) este relativ ridicată în rândul populației adulte, cu o prevalență de până la 13%.. Boala cronică de rinichi este definită de afectare renală sau diminuarea capacității de filtare a rinichilor timp de 3 sau mai multe luni.
Hipertensiunea arterială, diabetul și insuficiența cardiacă sunt principalii factori de risc care contribuie la apariția bolii cronice de rinichi. De asemenea, incidența bolii cronice de rinichi este în creștere la nivel mondial pe măsură ce populația îmbătrânește. Deși boala cronică de rinichi are o evoluție ireversibilă, medicamentele sunt adesea folosite pentru a trata complicațiile asociate și pentru a încetini deteriorarea ulterioară a rinichilor.
De ce sunt pacienții cu boala cronică de rinichi expuși unui risc de deficit de fier?
Deficitul de fier din boala cronică de rinichi apare ca urmare a unei combinații de aport scăzut, deteriorarea absorbției intestinale și a pierderilor mai mari de fier, în special în rândul pacienților cu BCR tratați prin hemodializă.
BOALA INFLAMATORIE INTESTINALĂ
BII este o boală autoimună care afectează tractul gastrointestinal și constă în inflamația mucoasei intestinului și a colonului. Cele mai frecvente două forme de BII sunt boala Crohn și colita ulcerativă (CU). În Marea Britanie și în SUA, aproximativ 1 din 250 de persoane suferă de BII. Etiologia exactă a acestor boli este necunoscută și se crede că este multifactorială, implicând fumatul, genetica și infecțiile anterioare.
De ce sunt persoanele cu BII expuse unui risc de deficit de fier?În BII, inflamația intestinală duce atât la sângerări, cât și la o absorbție redusă a fierului. Din acest motiv, deficitul de fier este frecvent asociat bolii inflamatorii intestinale.
SĂNĂTATEA FEMEILOR
Deficitul de fier și anemia feriprivă sunt foarte răspândite în rândul femeilor, în special în cazul celor care suferă de sângerări menstruale abundente, care sunt însărcinate sau care se află în perioada postnatală.
Anemia feriprivă în timpul sarcinii implică riscuri pentru făt, cum ar fi greutatea mică la naștere și întârzieri în dezvoltare. Deficitul de fier fără anemie afectează până la 33% dintre femeile aflate la menstruație în Europa. Simptomele sunt adesea nespecifice, dar pot include oboseală, iritabilitate, căderea părului, concentrare slabă, palpitații și amețeli. În cazurile severe de anemie feriprivă, pot apărea tahicardia, edem al gleznei și insuficiența cardiacă.
GESTIONAREA SÂNGELUI PACIENTULUI
Ce este gestionarea sângelui pacientului?
Gestionarea sângelui pacientului (PBM-Patient Blood Management) constă în măsuri pentru îmbunătățirea rezultatelor chirurgicale și medicale ale pacientului prin gestionarea și conservarea sângelui pacientului.
Are trei obiective de bază: corectarea anemiei și a deficitului de fier, minimizarea pierderilor de sânge și a sângerărilor și Raționalizarea transfuziilor de sânge. Anemia preoperatorie este asociată cu creșterea duratei de spitalizare, a complicațiilor chirurgicale, a mortalității și a ratei de transfuzii. Prin tratarea anemiei preoperatorii, Gestionarea Sângelui Pacientului duce la reducerea morbidității, a ratelor de transfuzie și a costurilor spitalului, fără a crește mortalitatea în spital, ci chiar reducând-o. Prin urmare, Gestionarea Sângelui Pacientului ar trebui să fie luat în considerare ca o abordare strategică în perioadele în care există o nevoie urgentă de optimizare a resurselor de asistență medicală și de reducere a presiunii asupra aprovizionării cu sânge.
Care este efectul implementării programului de Gestionare a Sângelui Pacientului asupra pacienților, spitalelor și sistemului de sănătate?
Studiile observaționale de amploare privind Gestionarea Sângelui Pacientului, inclusiv managementul anemiei, au demonstrat eficacitatea Gestionarea Sângelui Pacientului în îmbunătățirea rezultatelor pacienților.
În plus, studii din întreaga lume au arătat că implementarea programelor Gestionarea Sângelui Pacientului poate contribui la reducerea costurilor spitalului și poate aduce beneficii bugetelor naționale de sănătate.
Un studiu din lumea reală, care a inclus peste 600.000 de pacienți din Australia de Vest, a confirmat aceste constatări și a demonstrat o reducere cu 41% a transfuziilor de sânge alogen, cu economii de peste 80 de milioane de dolari.
NOUA POLITICĂ OMS REFERITOARE LA NECESITATEA URGENTĂ DE IMPLEMENTARE A GESTIONĂRII SÂNGELUI PACIENTULUI
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un sumar al politicii sale referitoare la Gestionarea Sângelui Pacientului care are ca scop să atragă atenția entităților din domeniul sănătății în ceea ce privește necesitatea urgentă de implementare a Gestionării Sângelui Pacientului (PBM) și să crească nivelul de conștientizare cu privire la enorma, dar foarte subapreciata povară globală reprezentată de deficitul de fier și anemia feriprivă, pierderea de sânge și tulburările de hemostază.